yorgan

hafıza biriktirme çabası

Perşembe, Temmuz 05, 2007

Yeniden Csound

# Csound'a 3 dönem önce Alpar Hoca'nin isteğiyle ciddi olarak başlamıştım. Bir dönem sonra Alpar Hoca Pd'yi keşfetti. Daha popüler ve daha iyi diye iki dönem de Pd'yle ilgilendim.
# Pd'ye ilk başladığımda real-time oluşuyla, yaptıklarının etkisini anında görmeni sağlamasıyla gönlümü kazandı. Ayrıca Pd'nin topluluğu daha aktif gibi. Dünya çapında daha çok kullanılıyor, çünkü sadece müzik/ses konusunda uzmanlaşmamış, enstalasyonlardan, muhtelif kontrol mekanizmalarına, görsel hazırlamaya kadar her işe yaradığı için bilgisayarı gerçek-zamanlı-çok-amaçlı-kontrol-sistemi olarak kullanmayı sağlıyor.
# Ama Pd'nin en büyük eksikliği kontrol bilgisini, bir kompozisyon ortamına yaraşır bir hassaslıkta ve sağlamlıkta girmeye yarayacak hazır bir düzeneğinin olmaması. Yani, [qlist] ile text dosyasından parametre okumasını sağlayabilirsin, ya da kastırıcı data structure'larını kullanabilirsin, ama bunlar çok amaçlılık altında kullanışsızlaşan öğeler.
# Bu yönleriyle Csound ve Pure Data birbirilerini tamamlıyorlar. Sonsuz parametrenin tam istendiği şekilde girilebildiği Csound'da sentezleme parametrelerinin gerçek-zamanlı değişimi programın ana mantığının dışında kalıyorken, tam olarak bu amaç üzerine inşa edilmiş PD'de de (özellikle Puckette versiyonunda) hem hazır nesne çeşitliliği az hem de PD algoritmik kontrol datası üretimi dışındaki metodlara elverişli değil.
# Tabii Csound'da kontrol bilgisini hazırlamak öyle kolay bir iş değil. Sonuçta score bir text dosyasından ibaret. Yani tek başına, command line'dan çağrılan bir komut olarak hiç de pratik bir program değil. Onu Pd karşısında üstün kılan bu yönünü işlevsel ve mümkün hale getiren Steven Yi'nin yazdığı Blue gibi kompozisyon ortamları. Yani Csound aslında score bilgisinin oluşturulması için başka yazılımlara ihtiyaç duyuyor.
# Blue'nun içinde microtonal pianoroll, Python ve Javascript yorumlayıcıları, tracker, line, sound, pattern gibi score oluşturucuları var ki ancak onların yardımıyla Csound "Notepad ile müzik yazmak" hissinin ötesine geçebiliyor. Hatta C gibi bir dille kendi algoritmik score üretecini bile hazırlayabiliyor ve onu Blue'dan çağırabiliyorsun. Şahane entegrasyon...
# Yanisi uzun zaman sonra tekrar Csound'a dönüp bakınca, bir çok ihtiyacımı giderebildiğini, daha önemlisi, bilgisayar müziğiyle ilgilenmem sonucu konuyla ilgili bir çok ihtiyacımın olduğunu göstermiş oldu. Bir yuvaya dönüş hissi yaşattı.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home