yorgan

hafıza biriktirme çabası

Pazar, Temmuz 01, 2007

Gnothi Seauton (Kendini Bil)

delphoi' ye, genellikle uzun bir yolculuk ve birçok badire sonrasında, geleceği üstüne tanrıya soru sormaya gelen bir hacı, tapınağın alınlık tablasına oyularak yazılmış şehrin şu mottosunu okurdu : "kendini bil". sanki şöyle diyorlardı : "geleceği bilmek mi istiyorsun? o halde kendini bil!" alay eder gibi görünen bu paradoksta yunanlılar, insanlığın en eski bulmacasının çözümünü, tüm sırların sırrını, özgür iradenin olup olmadığı üstüne bin yıllık sorunun yanıtını devşirmişlerdi. o dönemde, dünyanın tüm felsefeleri, önceden belirlenmiş ve kaçınılmaz bir gelecek bildiren ölümcül kehaneti mi, yoksa "homo faber", yani kendi yazgısını kendi biçimlendiren kişiye olan inancı mı izlemeli sorusu karşısında, iki arada sıkıntı içinde sallanarak kararsız kalmışlardı. yunanlılar delphoi' nin mottosunu, tüm sanatların en kutlusu ve bilimlerin en yücesi olan kehanet için yapılan tapınağın ön cephesine oyarak, iç ve dış dünya, yani durumlarla olaylar arasındaki gizli ilişkiyi sergilemişlerdi. bu keşiflerini, bize ulaştırmak üzere, şişeye konmuş bir mesaj gibi zaman okyanusuna bırakmışlardı. kendisini, yani kendi düşüncelerini, önyargılarını ve tutumlarını içeren özbenliğini bilen kişi, geleceğini de bilmektedir, çünkü her ne düşünürsek dünyayla bağlantılıdır; psikolojimiz kendi yazgımızdır. "düşünüş yazgıdır". apollon, insanın içinin bir aynası olan dünyanın simgesidir. dünya bizi yansıtır.


# "The School For Gods" kitabından bir alıntı. Demin Sözlük'te "kendini bil" başlığında denk geldim. Bunu okuyunca Matrix'teki Oracle ve Neo'nun konuşmaları ve Neo'nun choice sendromu daha anlaşılır gelmeye başladı.
# Bunca yıldır bu sözü duydum, tekrarladım böyle bir anlamı olduğunu ilk defa öğreniyorum. Bu alıntıyı görmeseydim de, mesajı şişesiyle beraber yanımdan geçip gidecekti.
# Keza Herakleitos'un da şöyle bir sözü varmış (131. fragman):
karakteriniz kaderinizdir

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home